Αγχώδεις Διαταραχές – Γενικά Συμπτώματα & Τρόποι Αντιμετώπισης

      Το άγχος αποτελεί ένα συναίσθημα που βιώνεται από όλους μας σχεδόν κάθε μέρα. Συνήθως παίζει μέσα μας τον ρόλο του «αγγελιοφόρου», καθώς με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα στο σώμα μας, προειδοποιώντας το ότι μία κατάσταση μπορεί να γίνει απειλητική ή επικίνδυνη. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε ένα προσεχές σημάδι αβεβαιότητας. Το καλοήθες-παραγωγικό άγχος έχει μέσα του την αίσθηση της κινητοποίησης και της δυναμικής εγρήγορσης. Είναι αυτό που λέμε «Θέλω να πιάσω έναν στόχο!». Το κακοήθες-αντιπαραγωγικό άγχος αφορά μία αίσθηση απειλής και ανημποριάς. Παραδείγματος χάριν, «έρχεται κάτι να με βλάψει!». Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το άγχος δεν είναι η απαρχή, αλλά το αποτέλεσμα πρότερων σκέψεων. Κάποιες φορές το συνειδητοποιούμε, ενώ κάποιες άλλες το βιώνουμε, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Συνήθως το αισθανόμαστε με ανησυχία, αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο μπορεί , επίσης, να σωματοποιηθεί και να είναι η αιτία πονοκεφάλων, μυϊκών πόνων, δερματικών προβλημάτων, διατροφικών διαταραχών, στυτικών δυσλειτουργιών κ.α.


    Οι αγχώδεις διαταραχές ανήκουν σήμερα στις πλέον συχνές ψυχικές διαταραχές. Οι άνθρωποι που βιώνουν αγχώδεις διαταραχές έχουν διαρκή αυξημένα επίπεδα κακοήθους άγχους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως συζούν με ένα αόρατο και αόριστο απειλητικό σημάδι. Οι διαταραχές που οφείλονται στο άγχος χωρίζονται σε κατηγορίες, αναλόγως τα συμπτώματα που προκαλούν, την ένταση και την διάρκεια που έχουν. Οι πιο γνωστές είναι: 1. Η «Διαταραχή Πανικού», 2. Η «Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή», 3. Οι «Φοβίες», 4. Η «Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή». Η Διαταραχή Πανικού ενέχει τις κρίσεις πανικού που αφορούν επεισόδια φόβου σε ξαφνικό χρόνο και σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) χαρακτηρίζεται από εμμονές, ψυχαναγκαστικές σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που οδηγούν σε ένα συνεχές άγχος για καταναγκασμό. Οι φοβίες αφορούν διαρκές έντονο άγχος που οφείλεται σε αβάσταχτο και αφόρητο φόβο, ακόμη και για έναν μικρό κίνδυνο. Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή διακρίνεται από ανεξέλεγκτη υπερβολική ανησυχία για διάφορα θέματα και διαρκείς σκέψεις καταστροφολογίας.

     Η πρόληψη του άγχους και μία καλή πρώτη λύση είναι η τακτική σωματική άσκηση, ώστε να εκτονωθούν τα αρνητικά συναισθήματα. Αναμφίβολα, υπάρχει ο κατάλληλος τύπος άσκησης για κάθε άνθρωπο (γυμναστική, χορός, πολεμικές τέχνες κ.α.). Επίσης, σημαντικό όπλο κατά του άγχους είναι η ενασχόλησης με δραστηριότητες που προσφέρουν χαλάρωση (ψάρεμα, μουσική, διαλογισμός) και ο επαρκής ύπνος (8 ώρες κ.μ.ο.). Τέλος, ένα σωστό διατροφικό πλάνο, με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, θα βοηθήσει στην αύξηση θετικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η αντιμετώπιση του χρόνιου άγχους αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία, καθώς προϋποθέτει αλλαγές και μετακινήσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Η ρίζα του μπορεί να βρίσκεται σε καταστάσεις που δεν έχουμε σκεφτεί και συνήθως αφορά πολύ βαθιά κρυμμένα συναισθήματα και ομογενοποιημένες σχέσεις. Το άγχος έχει εξελικτικό χαρακτήρα και μεγεθύνεται με τον χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό, εάν αναγνωρίσουμε, κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στην καθημερινότητά μας ή εάν νιώθουμε «πνιγμένοι» και «χαομένοι», να ζητήσουμε βοήθεια από τον κατάλληλο γιατρό.   

Scroll to Top