Η αθλητική πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας
Τον Δεκέμβριο του 2019 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός SARS-COV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Σε λιγότερο από 3 μήνες, η διασπορά του ιού εξελίχθηκε σε πανδημία με αποτέλεσμα τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια καθημερινότητα. Στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2020, η νέα τάξη πραγμάτων αφορά, μαζί με την εργασιακή αναστολή και την τηλε-εκπαίδευση, τον προσωρινό κλείσιμο των γυμναστηρίων και των αθλητικών συλλόγων, επιτρέποντας μόνο την προσωπική προπόνηση σε κοντινό εξωτερικό χώρο. Σαφώς, οι παραπάνω αλλαγές, φέρνουν τους αθλητές, σε όποια ηλικιακή ομάδα κι αν ανήκουν, αντιμέτωπους με την διαχείριση μεγάλων ανακατατάξεων σε αθλητικό-πρακτικό, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Αναμφίβολα, είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Ωστόσο, η διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας, σταματά την προετοιμασία τους, μειώνει τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλάζει την αθλητική τους ρουτίνα, τους αγχώνει και τους στενοχωρεί. Παρακάτω, θα συναντήσουμε τρόπους προσαρμογής των αθλητών στην νέα πραγματικότητα.
– Προπονητική Συνέπεια. Η αθλητική δραστηριότητα επιβάλλεται να μην διακοπεί. Οι αθλητές μπορούν σε συνεργασία με τους προπονητές να ακολουθήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προσωπικής προπόνησης, προσαρμοσμένο στα νέα μέτρα.
– Η Τεχνολογία ως Σύμμαχος. Οι αθλητές μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογική πραγματικότητα, με βηματομετρητές, βίντεο και διαδικτυακή προπονητική επικοινωνία. Όσον αφορά τα διαδικτυακά ερεθίσματα, ωστόσο, οι αθλητές και οι γονείς (εάν πρόκειται για μικρότερες ηλικίες), θα πρέπει να ελέγχουν τις πληροφορίες που παίρνουν. Η σωστή αναζήτηση σε έγκυρες και εγκεκριμένες σελίδες αθλητικού περιεχομένου, διασφαλίζουν την σωστή προπονητική γνώση και συμβουλή για τους αθλητές.
– Χρονική Σταθερότητα. Οι αθλητές ενδείκνυται να διατηρήσουν χρονικά το αθλητικό τους πρόγραμμα. Εάν ένας αθλητής, αθλούταν πρωινές ώρες, παραδείγματος χάριν, θα ήταν καλό να συνεχίσει να κρατά εκείνο το χρόνο για την προπόνησή του.
– Διατροφική Σταθερότητα. Οι περισσότερες ώρες στο σπίτι, συμβάλλουν στην περισσότερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα οι αθλητές να παρεκκλίνουν από τη συνηθισμένη διατροφή τους. Οι αθλητές, όπως και παραπάνω, είναι σημαντικό να ακολουθούν το διατροφικό τους πρόγραμμα, όπως αυτό διαμορφωνόταν και πριν την καραντίνα.
– Δραστηριότητα πέραν της Προπόνησης. Οι αθλητές μπορούν να εκμεταλλευτούν τις περισσότερες ώρες στο σπίτι, προσθέτοντας στο πρόγραμμά τους, άλλες δραστηριότητες, προκειμένου να μένουν σωματικά και νοητικά ενεργοί.
– Συναισθηματική Έκφραση. Η αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο πάντα συνοδεύεται και με συναισθηματικές αλλαγές. Πιθανών, μπροστά στην νέα κατάσταση οι αθλητές να νιώθουν φόβο, άγχος και αγωνία για το αν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την αθλητική τους απόδοση και αν θα επιτύχουν τους στόχους τους. Όλα τα παραπάνω φέρνουν συναισθηματικό βάρος και στεναχώρια. Η επικοινωνία και η έκφραση των συναισθημάτων, σε κάθε περίπτωση, είναι ανακουφιστική και λυτρωτική. Οι αθλητές μπορούν να μιλήσουν με τους γονείς, τους προπονητές και στην καλύτερη περίπτωση με έναν ειδικό, προκειμένου να διαχειριστούν την κάθε δυσκολία.
Συνοψίζοντας, η νέα πανδημία δεν θα μπορούσε να αφήσει αναλλοίωτη την αθλητική κοινότητα. Ωστόσο, προσαρμοσμένοι στην νέα καθημερινότητα και τηρώντας τα μέτρα προστασίας, οι αθλητές μπορούν να καταφέρουν να διατηρήσουν υψηλό το κίνητρό τους για προπόνηση και αθλητικό τρόπο ζωής. Η επιμονή στην αθλητική ρουτίνα, αλλά και η πρακτική και συναισθηματική επαφή με τον προπονητή, αποτελούν σημαντικές πρακτικές για να επιτευχθούν και φέτος οι αθλητικοί στόχοι.