Υγιής Σχέση Αγάπης

     Ψάχνοντας την σημασία της λέξης «σχέση», συναντάμε πολλά νοήματα. Ωστόσο, όλοι οι τύποι σχέσεων έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, την σύνδεση. Ο τρόπος, με τον οποίο δύο άτομα ή στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους φανερώνει μία σχέση. Όσον αφορά την ερωτική σχέση, χρησιμοποιούμε την λέξη για να δηλώσουμε την επαφή δύο ατόμων σε μία πιο σταθερή βάση.
Πώς ,λοιπόν, δύο άνθρωποι αποφασίζουν να περάσουν από την γνωριμία στην σχέση και πώς αργότερα στην δημιουργία οικογένειας; Ποιό είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που μας κάνει να θέλουμε να μείνουμε με έναν άνθρωπο και πώς καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή μας αυτή μάς κάνει ευτυχισμένους; Πώς δημιουργούμε μια σχέση αγάπης;


    Προσπαθώντας να απαντήσω στο πρώτο ερώτημα, μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του ψυχοθεραπευτή J. Garriga: «Ένα ζευγάρι δεν είναι δύο πρόσωπα, είναι δύο συστήματα οικογενειών που συναντήθηκαν». Η αλήθεια είναι πώς ο τρόπος που συνδεόμαστε με κάποιον, είτε είναι μελλοντικός σύντροφος, είτε φίλος, είτε ένας απλός γνωστός, προκύπτει από την οικογένειά μας. Όλα εκείνες τις συμπεριφορές, συνειδητές και ασυνείδητες, που μάθαμε από τους γονείς μας, τις αναπαράγουμε στις σχέσεις μας. Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση, ότι η επιλογή συντρόφου γίνεται τυχαία και συνδέεται με την εξωτερική εμφάνιση. Η αλήθεια είναι πώς, ακόμη και ο τρόπος που διαμορφώνουμε το γούστο μας στο «όμορφο» και το «άσχημο» συνδέεται με την δική μας οικογένεια και η επιλογή συντρόφου δεν έχει σχέση με το πόσο όμορφος είναι εξωτερικά, αλλά με άλλα βαθύτερα χαρακτηριστικά του. Τα συναισθήματα που αναπτύσσονται στην επικοινωνία δύο ανθρώπων, ακόμη κι αν αυτή είναι μη λεκτική, μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία ή μας απομακρύνουν. Ακόμα και ο τρόπος που ο άλλος μας κοιτάει, παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο άνετα θα νιώσουμε και ποιους τρόπους επικοινωνίας θα αναπτύξουμε μαζί του. Αυτό εξαρτάται από το πώς έχουμε μάθει από παιδιά να μεταφράζουμε την συναισθηματική άνεση. Ψάχνουμε έναν σύντροφο να έχει τα χαρακτηριστικά που θα μας κάνουν να νιώθουμε συναισθηματικά ασφαλείς. Το αίσθημα της ασφάλειας, όμως, είναι κάτι που ο καθένας από εμάς το έχει βιώσει και το μεταφράζει διαφορετικά. Παραδείγματος χάριν, ένας δυναμικός και εξωστρεφής άνθρωπος, μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει ασφαλής μαζί του, ενώ κάποιον άλλον να νιώθει αστάθεια και φόβο. Η συναισθηματική ασφάλεια, λοιπόν, που έχουμε μάθει από παιδιά μάς συντροφεύει και στην ενήλικη ζωή και παίζει ρόλο στην επιλογή του συντρόφου μας.

     Οι ερωτικές σχέσεις περνούν συνήθως τέσσερα στάδια. Το πρώτο αφορά τον έρωτα και είναι γεμάτο από συναισθήματα ενθουσιασμού, πάθους αλλά και αγωνίας για να είμαστε οι τέλειοι σύντροφοι. Προσέχουμε περισσότερο τον τρόπο που φέρουμε τον εαυτό μας μέσα στην σχέση και επιδεικνύουμε κατά κύριο λόγο τις πιο ανεπτυγμένες- επιτυχημένες πλευρές μας. Το ίδιο ισχύει και από την αντίθετη πλευρά. Σε αυτή τη φάση, η επικοινωνία δεν είναι ουσιαστική και η σχέση είναι ακόμη υπό εξέταση. Στο επόμενο στάδιο, έρχεται η σχέση. Καταλαβαίνουμε εάν με τον συγκεκριμένο άνθρωπο νιώθουμε χαρούμενοι και ασφαλείς. Η συναισθηματική σύνδεση ξεκινά να γίνεται βαθύτερη και πιο αληθινή. Σιγά – σιγά, τολμάμε να αποκαλύψουμε τις αδυναμίες μας και αντιστοίχως αγκαλιάζουμε και τις αδυναμίες του άλλου. Ο ενθουσιασμός δίνει την θέση του στην κατανόηση και την αγάπη. Στο τρίτο στάδιο έρχεται η δέσμευση. Αυτό προϋποθέτει επικοινωνία ουσιαστική και αληθινή ανάμεσα στο ζευγάρι. Η σχέση σε αυτό το στάδιο οφείλει να είναι «αυτόφωτη»! Πιο συγκεκριμένα, η σύνδεση που νιώθουν οι σύντροφοι, θα πρέπει να είναι δυνατή και ικανή να διαχειρίζεται τις κρίσεις και τα αρνητικά συναισθήματα που θα προκύπτουν, χωρίς να εμπλέκει τις προηγούμενες οικογένειες ή άλλους εξωγενείς παράγοντες. Τέλος, στο τέταρτο στάδιο, συναντάμε το δόσιμο. Είναι το στάδιο εκείνο που ο κάθε σύντροφος έχει ρίξει τα τείχη ασφαλείας του και αφήνεται στην σχέση, χωρίς ωστόσο να γίνεται παρεμβατικός ή χάνει τον εαυτό του. Η δυναμική της σύνδεσης σε αυτό το στάδιο είναι τόσο μεγάλη που το ζευγάρι δεν φοβάται να επικοινωνήσει ακόμα και τις πιο φοβικές πλευρές του. Τα συναισθήματα είναι ειλικρινή και ισότιμα. Η εμπιστοσύνη έρχεται να βάλει το τελευταίο λιθαράκι σε αυτό που λέμε «Σχέση Αγάπης».

Scroll to Top